Следвайки нашата училищна политика за постоянно развитие и надграждане на възможностите за нашите ученици, екип от нашето училище разработи проекто-предложение  по програма Еразъм + и по-конкретно Образователна мобилност за обучаеми в сферата на професионалното образование и обучение (ПОО). Представеното за оценка проекто-предложение бе високо оценено и одобрено за финансиране по програма Еразъм +. Настоящият проект се изпълнява с подкрепата на чуждестранен партньор в лицето на „DERIA TURIZM ve TICARET A.S.“ и хотелския комплекс „FUN&SUN SMART River Resort“.

Проекта предвижда 25 ученици от нашето училище да вземат участие в практика на работно място в хотелския комплекс „FUN&SUN SMART River Resort“, гр. Анталия, Турция, в рамките на 12 дни. Нашите възпитаници ще бъдат подкрепяни по време на практиката от четирима наши колеги и от опитни служители на хотелския комплекс, които ще бъдат техни ментори по време на практиката.       


За всички дейности по проекта отговаря екипът по управление, който включва: директор, координатор, счетоводител, учител по английски език и преподавател по специалността. Учениците бяха разделени в две групи: за практика като сервитьори и като работници в кухня. Продължителността на практиката беше  2 седмици.

По време на мобилността участниците бяха придружени от директор, координатор, 2 преподаватели по специалностите. Те проследяваха качеството на дейностите и условията на труд при двете групи. От страна на партньорите имаше определени наставници на групите, които даваха оценка и препоръки за работата на учениците.

Работната програма с партньора включваше следните дейности:

  1. Запознаване с европейските стандарти за работа в ресторантьорството (безопасни условия на труд, качество и др.);
  2. Знания и умения за организация на работен процес в кухнята: подготовка за изпълнение на дейностите, точно разпределение на задачи и ясно разграничаване на отговорности, изпълнение на задачите, отчет и анализ на изпълнението, начини за подобряване на работния процес; работа в топла, студена и сладкарска кухня – приготвяне на ястия и използване на различни техники на готвене (мариноване, шпиковане, варене, поширане, бланширане, задушаване, пържене, печене, комбинирани начини на топлинно обработване, довършителни техники – гратиниране, глазиране, деглазиране, редуциране); съчетаване на продукти, технологични и хранителни аспекти на съставките; използване на нови техники (молекулярна кухня, готвене във вакуум и др.); работа с модерно оборудване (конвектомати, вайпърайзъри, бен мари и др.); специфики на обслужването в ресторанти и хотели 5 звезди; кетъринг; шведска маса.

В края на мобилността участниците получиха документ Europass мобилност, който ще могат да приложат към своите документи за кандидатстване за работа. Той носи висока добавена стойност, като доказва придобитите по време на практиката опит, знания и умения.